guifi.net. La xarxa oberta. Xarxa wifi per a tothom.

La xarxa oberta arriba a Lliçà. Guifi, la iniciativa ciutadana per acostar internet a tothom és a l’abast de les nostres llars. Però qui sap què és guifi?

Com és, què pretén, com s’organitza? Segons la presentació de la seva pàgina web:

Les possibilitats que ofereix la tecnologia de comunicacions de dades sense fils ha facilitat que arreu s’hagin construït múltiples comunitats, ja no tan orientades a proporcionar una casa sense fils, com també a connectar amb el veïnat i així poder posar en comú recursos i serveis, que com que no estan sota el control de una empresa amb ànim de lucre, només coneixen el límit de les possibilitats tecnològiques, la imaginació i la capacitat de cadascú.

L’objectiu de guifi.net és doncs posar en comú aquesta infraestructura i proporcionar els mecanismes d’organització perquè funcioni i es gestioni. No és en cap cas una empresa ni privada ni governamental orientada a proporcionar un servei públic o de pagament, sinó simplement la coincidència en un interès comú del grup de persones que el forma i al qual tothom hi és convidat a afegir-s’hi.Enfocat d’aquesta manera, els beneficis que proporciona són notables: Avui en dia la tecnologia crea “excedents” que en recursos que no sempre podem aprofitar de forma particular, si els posem en comú no es renuncia a res i a canvi obtenim accés als que els altres estan a la vegada disposats a compartir amb nosaltres.

Aquesta lògica no només és simple, sinó a més te un component molt important en el món d’avui en dia: Crear un espai on s’extreu un benefici particular però precisament per fer-ho d’una manera col·lectiva. És una manera de fer servir les tecnologies en benefici de les persones i no pas a l’inrevés.

Les comunitats wifi compleixen també una altra funció important, i és la de posar a l’abast de tothom tecnologies tan aviat com algú estigui disposat a fer-ho i no pas només a conveniència d’estratègies comercials de grans empreses, que no sempre actuen segons les condicions de mercat i possibilitats tecnològiques, ja sigui per posició dominant o en funció de la regulació existent. I al preu que costa, no pas al que ens diguin.

guifi.net també és un espai de recerca i desenvolupament per a la adaptació d’aquestes tecnologies a les finalitats que li són pròpies en una xarxa oberta.

A Lliçà d’Amunt aquesta xarxa que compta, segons la seva web, amb més de 3600Km , manté dos nodes ja actius (a Can Farell i Can Xicota) i altres tres en projecte (a Can Salgot, Can Lledó i el Centre). En alguns d’aquests punts, és la única opció per connectar-se a internet, ja que ni els proveïdors comercials ni la xarxa Wimax municipal no hi arriben.

6 comentaris

 1. Primer de tot felicitats a tots i enhorabona per als que ja podeu disfrutar de la xarxa com per a exemple a Can Farell i Can Xicota, dos nodes dels que he pogut disfrutar i m’henergulleixo d’haver-hi col·laborat en la instal·lació.

  Nosaltres també estem treballant en el desplegament de guifi en diverses zones, entre elles Lliça.

  Pensem que seria molt interessant conèixer-nos per poder coordinar els esforços i coneixements.

  Us podeu posar en contacte amb nosaltres a mail: linksysds[arrova]gmail.com i http://www.guifi.net.

  SAX ( Salut Amor i Xarxa )

 2. Molt be Lliçà, xarxa oberta, xarxa low cost, xarxa per tothom.

  Suport absolut, suport ciutadà, per la gent de guifi

 3. Benvinguts a guifi!!!

  la foto aquesta es del node SBDferg ( http://guifi.net/ca/node/10825 )de Sabadell que fa ben poc ens hem connectat a la troncal de guifi despres de molt de temps…

  Em sembla que no hiha visió directa per molt poquet… a veure si quan sortin més nodes es pot parlar de fer un enllaç…

  Endavant les atxes a Lliça!!! 😀

  SAX!

 4. Com ja han dit, tot i que sigui repetir-se… Benvinguts a guifi una xarxa oberte, lliure, ciutadana i neutral oberta a tothom i a tots els colectius i a l’Administracio. Tots hi tenim cabuda 😉

  SAX 😉

 5. Llastima que l’ajuntament no pugui/vulgui imbolucrase en un projecte que podria reportar molts aventatges al poble tenin en comte que hi han molts llocs on no arriba l’adsl ni wimax i el pemetria sense tindre que fer una gran inversió (es poden aprofitar las infraestructures creadas per els mateixos usuaris, siguin proxis, supernodes o nodes) ser un dels pocs pobles capdevanters en l’aplicació de les noves tecnologies al servei del mateix i els seus habitants

 6. No se si m’adreso al lloc adequat, pero soc de Masies de Voltregà i ja fa mes de dues setmanes que no tinc wifi. Sabeu on m’he d’adreçar per assabentar-me del que he de fer? he revisat l’equip i l’antena i es toto correcte.
  Agrairia m’ajudeissiu ja que hem trec la carrera per la UNED.
  Gràcies per avançat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s